Jak na správnou dezinfekci rukou a povrchů? Základem je pečlivost

Jak na správnou dezinfekci rukou a povrchů? Základem je pečlivost

Jak na správnou dezinfekci rukou a povrchů? Základem je pečlivost

 

Poslední roky nás naučily, že zvýšená opatrnost vůči různým bakteriím je rozhodně na místě. Vlivem panující situace a strachu z nakažení obávaného covidu 19 si ruce začali mýt i ti, pro které byla tato nepsaná povinnost doposud velkou neznámou. Ne všichni si ale umí ruce umýt či dezinfikovat správně. Jak tedy na dezinfekci rukou i povrchů, aby to mělo smysl?

Od konečků prstů až po celé dlaně

I když si to mnoho lidí neuvědomuje, konečky prstů jsou nejčastěji ve styku s potencionálně kontaminovanými věcmi a povrchy. Při dezinfekci rukou proto myslete na aplikaci dezinfekčního přípravku od konečků prstů až po celé dlaně. V ideálním případě byste se dávkovače neměli dotýkat, proto si i domů můžete pořídit bezkontaktní dávkovač.

Použijte dostatečné množství přípravku, abyste navlhčili kompletně celou dlaň včetně prstů. Přípravek určený k dezinfekci poté pečlivě vtírejte alespoň 30 vteřin a snažte se pokrýt opravdu všechna místa pokožky.

Proč je důležité dezinfikovat povrchy?

Jedním z nejčastějších prostředníků při přenosu infekce jsou povrchy. Na ty totiž dopadají kapénky – drobné kapičky vznikající při mluvení, kýchání a kašlání. Stačí se dotknout kontaminovaného povrchu a následně mít kontakt se sliznicemi úst, očí nebo nosu a problém je na světě. Až 80 % choroboplodných zárodků se šíří kontaktem z člověka na člověka, nebo kontaktem člověka a povrchu.

Proto je důležité pravidelně dezinfikovat povrchy a to nejen na veřejně přístupných místech, jako je třeba ordinace či čekárna u lékaře, ale také u vás doma. Kontaminaci je totiž možné nechtěně způsobit i položením kontaminovaného předmětu na stůl v jídelně, kterého se následně dotknete – například když si z obchodu donesete krabici mléka, na kterou sáhl nakažený člověk.

Jak na dezinfekci povrchů?

Čištěním odstraníte většinu virů z povrchu, proto má smysl i dezinfekce zjevně čistých povrchů. K dezinfekci povrchů použijte speciální čisticí prostředek a hadřík, ještě lepší volbou je kartáč. Pozornost věnujte nejen snadno dostupné ploše, ale i místům, kam se dostává hůře – rohy, spáry, hrany a podobně.

.